zondag 10 april 2011

Hart op de tong: vrouwen in de scheepsbouw

Ruud van der Sluis, verzamelaar NDSM memorabilia

Het was een select gezelschap dat elkaar vanmiddag in de lunchroom van het Zonnehuis verhalen vertelde. Zij die liever in de zon zaten misten wel het indrukwekkende relaas van Ruud van der Sluis over de scheepsbouw. Hij had een aantal prachtige luchtfoto's van de voormalige NDSM-werf meegenomen.


De rest van het gezelschap bestond uit dames, dus de invalshoek van zijn verhaal was goed gekozen. Vrouwen in de scheepsbouw, dat waren er niet zoveel. Heel geleidelijk werden er wat koffiejuffrouwen en telefonistes aangenomen. Toen de scheepswerf in 1984 werd gesloten, was er inmiddels een enkele directiesecretaresse aangesteld.  Begin jaren zeventig kregen alle vrouwelijke werkneemsters een cadeautje van de directeur, vergezeld van onderstaande brief. 



Ruud heeft nog veel meer documenten en voorwerpen verzameld van de NDSM. Op zijn website www.ndsm-werfmuseum.nl is hij begonnen met publiceren van zijn verzameling. En als het aan hem ligt, komt er ook een echt museum. Dat lijkt mij een zeer terecht eerbetoon aan het industriƫle verleden van Amsterdam Noord.

Geen opmerkingen: