woensdag 2 maart 2011

Single chef: vegetarische nasi met taugé en pindasaus


Dit gerecht is een variant op een eerder recept. Het fijne van nasi is dat er talloze combinaties mogelijk zijn. Alleen al de hoeveelheid mogelijke groenten is eindeloos. 

Benodigdheden:

1/3 van een blok tofu
verse gember
verse knoflook
olijfolie
sap van een halve citroen
sojasaus (bij voorkeur tamari)
theelepel sambal
een schep instant pindasaus

gemalen koriander
1/4 witte kool
kurkuma
een smalle prei
een rest gekookte zilvervliesrijst
santen (blok kokoscrème)
een half bakje taugé

Marineren
Snijd de tofu in blokjes. Maak een marinade van fijngesneden gember, knoflook, citroensap, een slok olijfolie, sojasaus en sambal. Tofu en marinade in een schaal doen. Als je de tijd genoeg hebt laat de marinade dan wat langer van tevoren intrekken. Maar de tofu neemt die sowieso wel snel op.

Als je gaat koken: eerst wat olie in een koekenpan doen. Schep de tofu met een schuimspaan uit de marinade. Bewaar de marinade. Bak de blokjes lekker bruin. Als de nasi klaar is, voeg je het nat toe en een flinke schep instant pindasaus. 

Nasi met groenten
Rooster een theelepel korianderpoeder 10 seconden in de wokpan. Giet er dan een scheut olijfolie over. Fruit de in reepjes gesneden kool. Als die glazig begint te worden, strooi dan flink wat kurkuma in de pan. Dat geeft een mooie gele kleur en een kruidige smaak. Goed mengen. Nu lepel voor lepel de gewenste hoeveelheid rijst meebakken.  Op het laatst de prei (in dunne ringen) meebakken. Rasp er wat santen (blok kokoscrème) overheen. Die moet je ook nog even goed door het geheel mengen, een beetje laten smelten.

Taugé
De taugé in een zeef doen en overgieten met een liter kokend water. Dan is die nog lekker knapperig, maar net niet meer rauw. Deze keer deed overgoot ik de taugé trouwens niet met kokend water, maar met de saus. 


Taugé kun je maar kort bewaren. Het kleinste bakje is eigenlijk al teveel voor één persoon. Je moet dus op korte termijn weer iets met taugé maken of voor twee koken. Andere mogelijkheden zijn: de taugé los kopen, of zelf kweken.

2 opmerkingen:

heupeheuffie zei

Tauge zelf kweken is zoo leuk. Omdat het heel snel gaat vinden kinderen het geweldig om het proces te volgen.
Je moet de tauge iedere dag spoelen en de zaadhoesjes die komen bovendrijven verwijderen.
Wij doen het regelmatig.

Wilma van den Akker zei

Ja dat moet ik ook gauw weer eens doen! Ook samen met de kinderen in de natuurlessen! Dank voor de extra tips. In het verleden heb ik ook al eens een poging gedaan, maar dat lukte niet zo goed. Zo met het wel goed gaan, liefs van Wilma