woensdag 26 januari 2011

Single chef: vegetarische nasi

Nasi in de pan

Nasi is een gerecht waarin goed allerlei resten verwerkt kunnen worden: resten vlees, resten groente, resten rijst. Ik maak vaak een vegetarische variant met een rest gekookte zilvervliesrijst, groenten en gemarineerde blokjes tofu.

Benodigdheden:

1/3 van een blok tofu
verse gember
verse knoflook
olijfolie
sap van een halve citroen
sojasaus (bij voorkeur tamari)
theelepel sambal

gemalen koriander
een winterwortel
1/4 witte kool
kurkuma
een smalle prei
een rest gekookte zilvervliesrijst
santen (blok kokoscrème)

Detail: blokjes gemarineerde en gebakken tofu
Marineren
Snijd de tofu in blokjes. Maak een marinade van fijngesneden gember, knoflook, citroensap, een slok olijfolie, sojasaus en sambal. Tofu en marinade in een schaal doen. Als je de tijd genoeg hebt laat de marinade dan wat langer van tevoren intrekken. Maar de tofu neemt die sowieso wel snel op.

Als je gaat koken: eerst wat olie in een koekenpan doen. Schep de tofu met een schuimspaan uit de marinade. Bewaar de marinade. Bak de blokjes lekker bruin. Als de nasi klaar is, voeg je het nat toe en je hebt meteen een saus.

Nasi met groenten
Rooster een theelepel korianderpoeder 10 seconden in de wokpan. Giet er dan een scheut olijfolie over. Fruit eerst de wortel (in stukjes). Wordt die al wat zachter, voeg dan de kool toe (in reepjes). Met een witte kool doe ik 3 à 4 keer. Als de kool glazig begint te worden, strooi dan flink wat kurkuma in de pan. Dat geeft een mooie gele kleur en een kruidige smaak. Goed mengen. Nu lepel voor lepel de gewenste hoeveelheid rijst meebakken. Het lekkerste vind ik de rondkorrelige zilvervliesrijst, die is een beetje romig, maar moet wel lang koken: drie kwartier. Daarom kook ik meestal genoeg voor een paar dagen. Die rest heb je dus al klaarstaan! Op het laatst de prei (in dunne ringen) meebakken. Rasp er wat santen (blok kokoscrème) overheen. Die moet je ook nog even goed door het geheel mengen, een beetje laten smelten.

Nasi op je bord, saus met tofu erover en op de bank met dat bord!

Totaal 20 à 30 minuten werk.

Kaasrasp, ook geschikt voor santen

Geen opmerkingen: