maandag 21 februari 2011

Single chef: rijstomelet met prei



Ook grappig, deze frisse kookrubriek uit 1988. 'Prei wassen voor het snijden, anders snij je het zand erin...'


Rijstomelet met prei en mozzarellasalade

Vandaag was de eerste dag van de voorjaarsvakantie. Mevrouw SchrijfTaal deed het rustig aan en had geen zin om boodschappen te doen. Ze kookte met wat ze nog in huis had.

Ingrediƫnten:
Een restant gekookte zilvervliesrijst
Twee dunne preien
Vier kleine (vrije uitloop)eieren
Paprikapoeder, ca 1 theelepel
Massalakruiden (pittig) idem
Zoute sojasaus (Tamari)
Olijfolie

Voor de salade: een bolletje mozzarella, wat cherrytomaatjes, olijfolie met basilicum, citroensap, peper.

Bereiden:
Was de prei en snij die in dunne ringen. Doe olijfolie in de koekenpan, als die heet is rijst en prei toevoegen. Goed mengen. Breek de eieren in een kom, voeg de kruiden toe en een scheutje sojasaus. Mix met de garde en geit over het rijstmengsel. Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan. Na ongeveer een kwartier is het ei gebakken en kun je het keren. De kans is groot dat de omelet breekt. Ik gebruikte vandaag de helft, dus ik sneed de omelet eerst doormidden en keerde de helft om. Die liet ik nog even bakken en maakte intussen de salade van halve kerstomaatjes en blokjes mozzarella. Als dressing wat citroensap, basilicumolie, gedroogde basilicum en peper. Natuurlijk is dit nog veel lekkerder met verse basilicum. Morgen ga ik weer naar de winkel. 

Geen opmerkingen: